Hållbarhet i Bergsjön, Göteborg. Fastighets AB Balder

Du är här

Balder tar ansvar i Bergsjön

Balder har under en tid engagerat sig för att förbättra boendemiljön i bland annat Stockholm och Göteborg. I Bergsjön i Göteborg har Balder anställt Amanj Aziz vars främsta uppgift är att fungera som språkrör och skapa aktiviteter för våra hyresgäster i Bergsjön. Deltagandet är högt och tillsammans med hyresgästerna arbetar vi för att skapa trivsel och trygghet i Bergsjön.

Varje lördag öppnas dörren till gympahallen på Backegårdsskolan. Ett 30-tal barn springer in och mammorna kommer efter: " Kan vi vara här lite längre idag?" frågar en av dem, och självklart får de det. Aktiviteten i gympahallen startades av en slump. Några mammor kom till oss på Balder och påpekade att besök på lekland och andra utflykter är ekonomiskt ohållbart att göra varje vecka. De önskade att det lokalt i Bergsjön kunde finnas något där barn kunde leka och föräldrar umgås, även när det är kallt ute. Ett kort telefonsamtal till den otroligt engagerade ledningen på Backegårdssskolan och sedan var nycklarna i handen på vår personal. Därefter har det flutit på under hösten och vintern.

En höstlördag sa en av mammorna samtidigt som dörren till gympahallen skulle öppnas:"Min son söker praktikplats, finns det möjligen plats hos Balder?" Självklart hade vi möjlighet att hjälpa en av våra många niondeklassare i området. Under två veckor fick han ansluta sig till Bergsjöpoolen, ett socialt hållbarhetsprojekt som Balder driver i Bergsjön.  I Bergsjöpoolen anställs unga vuxna mellan 17-26 år och de gör enorma insatser för att bistå i upprustningen av området; de håller ordning i soprummen, rensar förråden och garagen, tätar fönster, leker med barnen på gårdarna och mycket mer. "Jag tog studenten i somras och var orolig för hur jag skulle försörja min familj. Jag har två söner. Jag blev riktigt glad över att kunna jobba så nära hemmet med något jag var duktig på", påpekar en av de 15 anställda i projektet.

Bergsjöpoolen har varit en enorm tillgång för Balder och på samma gång har Bergsjöpoolen ökat de anställdas inflyttande och insyn i deras eget bostadsområde. Det är inte bara de anställda som uppskattar jobbet utan även föräldrar, syskon, vänner och bekanta känner alla att de är en del av Balder. Det skapas en gemenskap i området som är svår att ta miste på. 
Under tisdags- och torsdagskvällarna behöver Bergsjöpoolen snabbt utrymma sitt kontor. Kontoret används nämligen av områdets mycket bestämda 8-13 åriga flickor som påpekar att "inga killar får vara med!". De gör armband, tittar på film, bakar, har gymnastikkvällar och en massa annat kul. 

"Vi trivs så bra i hallen tillsammans".

Och det är det man hör när man öppnar gympahallen på lördagskvällar - tjejerna vill ha hallen för sig själva och frågar även om de kan ha tjejkvällar på måndagar och onsdagar. Men då är lokalen upptagen för körkortsteori för alla hyresgäster över 17 år. På lördagskvällar då? Nej, då är lokalen upptagen av alla över 18 år, då de spelar Playstation, har temakvällar, föreläsningar, CV-hjälp... Söndagar måste väl ändå funka, säger en tjej. Nej, för då är Bergsjöns enda bokcirkel igång på kontoret. Hennes mamma säger sedan: "Kan du inte komma och låsa kl 21 istället för 20? Vi trivs så bra i hallen tillsammans".

Amanj Aziz