Nu börjar bygget av Framtidens Backaplan

Nyheter  – 
Idag gick startskottet för Framtidens Backaplan, ett av Göteborgs största stadsutvecklingsprojekt. Först att sätta spaden i marken är Skandia Fastigheter som också stod i första ledet när fastighetsbolagen bakom storsatsningen, däribland Balder, bjöd in till ett gemensamt firande av byggstarten för den nya stadsdelen.

- Det har länge talats om att knyta samman staden över vattnet och det känns fantastiskt bra att spaden nu sätts i marken. Vi på Balder är stolta över att vara en av del av utvecklingen och tillsammans med Göteborgs stad och övriga fastighetsägare förverkliga Framtidens Backaplan. Idag gläds vi med Skandia Fastigheter som är först ut och vi ser mycket fram emot dagen då vi byggstartar våra egna kvarter, säger Erik Selin, vd på Balder.

Konsortiet bakom storsatsningen Framtidens Backaplan består av Fastighets AB Balder, KF Fastigheter, Riksbyggen och Skandia Fastigheter. Målbilden är en helt ny stadsdel med 7 000 bostäder och 140 000 kvm lokaler, ett brett handelsutbud och servicefunktioner som skolor, vård och kultur mellan Hjalmar Brantingsplatsen, Brunnsbo och Hildedal.

Först att sätta spaden i marken är Skandia Fastigheter som genom kvarteren vid Leråkersmotet påbörjar resan mot den nya täta, kraftfulla och gröna blandstaden på Hisingen.

- Vi börjar med att tillföra stadsdelen 420 hyresrätter, attraktiv handel samt ett mobilitetshus, säger Åke Pettersson vd på Skandia Fastigheter. Energiförsörjningen kommer vi att göra helt fossilfri genom en geosolanläggning, vilket är ett exempel på bolagens gemensamma vision om hållbarhet i framtidens Backaplan. 

Balder arbetar med ett flertal byggplaner i olika delar och skeden av Framtidens Backaplan. Sammanlagt omfattar planerna över 2 000 bostäder i blandade upplåtelseformer och cirka 50 000 kvm kommersiella ytor, inklusive kontor. Först ut för Balder blir Deltahuset – en 19 våningar hög skyskrapa med kontorsytor som om allt går enligt plan kan byggstarta 2023. För Balders bostadskvarter siktar bolaget på en första byggstart under 2024.
 

För mer information, vänligen kontakta:
Eva Jonasson, Presskommunikatör Balder, tel. 031-10 79 44
Katarina Noré, Marknads- och kommunikationschef, Skandia Fastigheter, tel. 08-573 655 90

Mikael Ahlén, Marknadsområdeschef, Riksbyggen, tel. 031-704 68 63
Helena Liljedahl, VD, KF Fastigheter, tel. 010-743 44 65

Foto: Helena Liljedahl på KF Fastigheter, Åke Pettersson på Skandia Fastigheter, Henrik Kant på Göteborgs Stad, Mikael Ahlén på Riksbyggen och Erik Selin på Balder under startskottet för Framtidens Backaplan.

Framtidens Backaplan Norr om älven växer en helt ny del av Göteborgs nya centrum fram. En dynamisk blandstad med ett varierat utbud av bostäder och kontor, handel och service, kultur, restauranger, kaféer och parker. En levande stadsdel som ska vara öppen för alla och som sätter människan i centrum – med tillgång till aktiviteter och mötesplatser, grönområden och närhet till vattnet. Framtidens Backaplan är en del av Vision Älvstaden, med målet att stärka stadskärnan och knyta ihop staden över älven. Besök framtidensbackaplan.se för mer information.