HUSET OCH GÅRDEN

Våra lokala förvaltningskontor och våra fastighetsskötare ansvarar för att ta hand om utemiljön runt huset men även du och alla andra hyresgäster kan bidra till den gemensamma boendemiljön. Tänk därför på att ta väl hand om redskap, planteringar, grillplats och annat som är gemensamt. Det bidrar till trivsel och trygghet i bostadsområdet. Om du upptäcker något som inte fungerar, vänligen gör en felanmälan.  

Observera att annan information än vad som anges på denna sida kan gälla i just ditt bostadsområde. Kontakta kundservice om du är osäker. 

5 tips för ett trevligare grannskap

 • Var rädd om fastigheten – kostnaden för alla reparationer betalar du indirekt genom din hyra.
 • Släng sopor och avfall endast på anvisad plats.
 • Följ parkeringsanvisningarna och kör försiktigt på eller i anslutning till innergården.
 • Lämna inga entrédörrar öppna så obehöriga tar sig in.
 • Undvik att röka på gården, på balkongen eller i något annat gemensamt utrymme

Balders trivselregler

FÖR DIG SOM VILL VETA MER

Aktiviteter och arrangemang

Det är viktigt för oss att du trivs i ditt område. Därför ordnar vi med jämna mellanrum olika aktiviteter för dig som är hyresgäst. Det kan exempelvis vara trygghetsvandringar, informationsmöten eller aktiviteter för barn och unga. Håll utkik efter information i trapphuset eller i brevlådan.

Barnvagnsförråd

I de flesta av våra fastigheter finns ett särskilt förråd för barnvagnar. Om din fastighet inte har ett sådant, fråga din fastighetsskötare var du bäst placerar barnvagnen. Om det inte finns särskild plats för barnvagnar behöver dessa förvaras i lägenheten.

Barnvagnar får inte placeras i porten, trapphuset eller i källargången. Saker som står i gemensamma utrymmen kan fylla trapphuset med rök om de börjar brinna och de kan också hindra vid utrymning.

Cykelrum och cykelparkering

Din cykel ska parkeras i cykelrummet eller i cykelställ utomhus. Fråga din fastighetsskötare om du behöver hjälp med att hitta rätt i just ditt bostadsområde.

Med jämna mellanrum genomför vi cykelrensningar för att bli av med övergivna cyklar. Självklart informerar vi om detta i förväg.

Om din cykel blivit stulen kan vi på Balder tyvärr inte hjälpa till utan du måste anmäla stölden till polisen och till ditt försäkringsbolag.

Fasader

Det är inte tillåtet att fästa något på fastighetens yttre fasad. Det är inte heller tillåtet att sätta upp en parabol.

Grillplats

För brandsäkerhets skull och med hänsyn till dina grannar är det endast tillåtet att grilla på den gemensamma grillplatsen på gården, om sådan finns. Det är inte tillåtet att grilla på balkong eller uteplats.

Parkering

För att undvika olyckor är det förbjudet att köra på bostadsområdets gångvägar med bil, motorcykel eller moped. Bilar ska parkeras på avsedda platser och mopeder ska ledas inne i bostadsområdet.

Rökning

Rökning är inte tillåten i fastighetens gemensamma utrymmen och du bör i alla avseenden ta hänsyn till dina grannar om du röker i din lägenhet. Om lägenheten behöver saneras för röklukt/missfärgning när du flyttar ut kan du bli ersättningsskyldig för skadorna.

Trapphus

Trapphuset är ett utrymme som du och dina grannar delar. Det är bara ni och era besökare som får vistas här. Tänk på ljudvolymen – trapphuset har ofta hårda ytskikt vilket gör att det blir eko och ljud upplevs högre.

Fria passager i porten och trapphuset kan vara livsavgörande vid brand. Därför får du inte förvara några ägodelar i trapphuset eller i andra gemensamma utrymmen. Alla föremål ger en ökad risk för brand, förhindrar utrymningsvägar och försvårar framkomlighet för räddningstjänsten om faran är framme. Barnvagn och cykel ska förvaras i respektive förråd, lägenhet eller i annat avsatt utrymme. Dörrmattan ska placeras innanför lägenhetsdörren – inte i trapphuset.

Tvättstuga och torkrum

I många av våra hus finns en gemensam tvättstuga med tillhörande torkrum eller torkskåp. Här finner du både tids­bokning för tvättider och maskin­ernas bruksanvisningar.

Tänk på:

 • Mattor får inte tvättas i tvättstugan eftersom tvättmaskinerna och torktumlarna kan skadas.
 • Lämna tvättstugan som du själv vill hitta den.
   

Läs mer här om trivselregler och städrutiner för din tvättstuga.

Skadedjur och ohyra

Om du upptäcker skadedjur, smådjur eller annan ohyra i något gemensamt utrymme (exempelvis tvättstuga, vind, källare eller soprum) är du skyldig att omedelbart göra en felanmälan till oss på Balder.

Vi rekommenderar att du gör din felanmälan via vår kundportal Mitt Balder. Ärendet skickas då direkt till Anticimex.

Om du upptäcker att skadedjur orsakat skador på några av dina saker och tillhörigheter, exempelvis en tröja, tar du kontakt med ditt försäkringsbolag.

Anticimex hemsida kan du identifiera och läsa mer om de olika skadedjuren som finns.

Sopor, skräp, avfall och återvinning

I alla våra bostadsområden ska sopor och avfall sorteras. Anvisningar om hur du sorterar dina sopor finns intill sopkärlen. Fråga gärna din fastighetsskötare om hjälp om avfallssortering eller kontakta kundservice för råd.

Lämna aldrig soppåsar eller annat avfall utanför soprummet eller på golvet. Det lockar till sig råttor, minskar trivseln och orsakar extra arbete för våra fastighetsskötare. Om vår fastighetsskötare behöver ta hand om skräp som inte kastats på rätt plats debiteras ansvarig hyresgäst.

Tänk på:

 • De bruna papperspåsarna med matavfall får ej läggas i plastpåse.
 • Stora kartonger ska plattas till eller lämnas på närmaste återvinningsstation.
   

Grovsopor

Möbler och andra grovsopor får ej lämnas i soprummen utan ska transporteras till återvinningsstation. I några av våra bostadsområden finns dock möjlighet att lämna grovsopor på särskilt anvisad plats. Ibland ordnar vi också en container där du kan lämna stort avfall. Prata med din förvaltare eller fastighetsskötare om du vill veta vad som gäller i ditt bostadsområde.

Återvinningscentral

På återvinningscentralerna kan du lämna de flesta typer av sopor och grovavfall, exempelvis möbler, färg, elavfall, farligt avfall med mera. Din närmaste återvinningscentral hittar du på din kommuns webbplats.