TEMPERATUR OCH VÄRME

Värmesystemet i huset ska tillsammans med ventilationen bidra till ett bra inomhusklimat i din lägenhet. Det ska alltid vara minst 20°C i din lägenhet, men temperaturen kan variera beroende på utomhustemperaturen.

Vid ett hastigt omslag till kallare väder kan värmesystemet behöva några dagar att anpassa sig till kallare väder. Om du täcker över termostaten med gardiner eller möblerar framför elementen, fungerar inte termostaten som den ska. Tänk därför efter när du inreder ditt hem.

Gör så här om du tycker att det är kallt i din lägenhet

  1. Avvakta några dagar för att värmesystemet ska hinna anpassa sig efter väderomslaget.
  2. Se till att möbler, gardiner eller elementskydd inte täcker elementen då det hindrar luften från att cirkulera och sprida värmen i rummet. Det är också viktigt att inte täcka termostaten som känner av temperaturen i rummet.
  3. Se till att ventilerna i din lägenhet är öppna och rena. Om en ventil täpps igen kan ventilationen sluta att fungera och då sprids inte värmen i lägenheten. Stängda ventiler kan också leda till kallt drag från dörrspringor, brevinkast etc. Ventilerna i din lägenhet kan vara placerade vid elementet, vid fönstret eller på väggen.
  4. Mät temperaturen genom att placera en termometer, gärna digital, mitt i rummet 1 meter över golvet. Om termometern visar under 20°C flera dagar i rad kan du göra en felanmälan.

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

Varför är elementen kalla?

Termostaten på elementet känner av inomhustemperaturen och reglerar den löpande. Det är därför du kan känna att elementen är kalla trots att det är kallt ute på hösten och vintern.

Kalla element kan även bero på att utomhustemperaturen precis skiftat. Det kan ta en stund för värmesystemet att ställa om till det kallare vädret.

Tänk på att elementen slår av och kan känns svala om de uppnått inställd temperatur.

Varför är elementen svala nedtill?

Att elementet är svalare nedtill och varmare upptill är helt normalt. Det har att göra med hur värmen cirkulerar i elementet. Täck inte för elementen med möbler, tjocka gardiner eller elementskydd.

Varför är det kallt vid golv, dörrar, fönster och i hörn?

På grund av hur huset är byggt kan det vara lite kallare vid golv, dörrar, fönster och i hörn. Men det kan också bero på att tätningslister är dåliga eller saknas. Om du tror att det är problemet, gör en felanmälan så ser vår fastighetsskötare över tätningslisterna.

Varför är det kallare i lägenheten på natten?

Att det kan kännas lite kyligare på natten kan bero på att lampor, tv, spis, datorer och andra apparater som alstrar värme är avstängda. Vi sänker inte inomhustemperaturen på natten.

Det kommer ljud från mina element, vad ska jag göra?

Om du hör porl eller brus i värmeelementen, alternativt om det rinner vatten ur elementet eller ventilen, ska du göra en felanmälan. Din fastighetsskötare tar vid behov hand om avluftningen av värmeelementen.