MIN LÄGENHET

Det är mycket viktigt för oss att du som hyresgäst trivs i din lägenhet och att du tar ansvar för att vårda den väl. Här hittar du information om hur du tar hand om ytskikt, vitvaror och inredning i din lägenhet.

Observera att annan information än vad som anges på denna sida kan gälla i just ditt bostadsområde och i just din lägenhet. Kontakta kundservice om du är osäker. 

Om vi under besiktningen i samband med att du flyttar ut bedömer att lägenheten har skador eller ett onormalt slitage kommer du som hyresgäst debiteras för återställningen. Detta gäller såväl fysiskt slitage som stark odör eller skador från matos, rökning, husdjur eller dylikt.

I ditt hyresavtal hittar du mer detaljerad information om dina rättigheter och skyldigheter som hyresgäst.

KÖK

 • Din lägenhet är utrustad med vitvaror som ägs av Balder. Det innebär att om ett fel, som beror på åldersrelaterat slitage, uppstår kommer utrustningen att repareras eller bytas ut. Har felet däremot uppstått som följd av bristande underhåll, städning eller varsamhet behöver du som hyresgäst betala för reparationen.
 • Om det finns manualer för vitvarorna i din lägenhet, vänligen ta del av dessa. 
   
Bänkskiva

Fläckar och vattenspill ska torkas bort direkt.

Torka av bänkskivan med en ren trasa vriden i ljummet vatten. Tillsätt några droppar diskmedel vid behov. 

Diskho

Diskhon rengörs på bästa sätt med en trasa fuktad i ljummet vatten och några droppar diskmedel. 

Använd aldrig stålull, skursvamp eller liknande för att rengöra diskhon då dessa material repar ytan.

Diskmaskin

Tänk på att alltid vara hemma när du kör diskmaskinen om läckage skulle uppstå. 

Öppna inte diskmaskinen innan den är helt klar då bänkskivan och intilliggande fronter kan ta skada av den varma ångan.

Rengöring

För att säkerställa ett gott diskresultat bör silar och spolarmar rengöras ett par gånger om året. Använd ett rengöringsmedel för diskmaskin och följ anvisningarna på förpackningen. Maskinen kan även hållas fräsch genom att ett par gånger om året köras tom på hög temperatur.

Vill du installera en diskmaskin?

Du som hyr en bostad av Balder får ej på egen hand installera en diskmaskin i ditt kök - kontakta alltid ditt lokala förvaltningskontor för att stämma av vad som är möjligt i just din lägenhet.

Kaffebryggare och vattenkokare

Placera inte dessa under väggskåpen då vattenångan kan skada skåp och luckor.

Mikrovågsugn

Om du har mikrovågsugn i din lägenhet, rengör den genom att torka ur den med en mjuk och ren trasa fuktad med vatten och några droppar diskmedel. 

Kylskåp och frys

Rengör kylskåpet regelbundet med mjuk trasa fuktad med vatten ochnågra droppar diskmedel.

Minst en gång per år bör utrymmet bakom kyl­skåpet/frysen samt området runt kompressorn rengöras från damm. Använd gärna dammsugaren.

Automatisk avfrostning

Om kylskåpet har automatisk avfrostning räcker det att du rengör avloppsöppningen för avfrostningsvattnet baktill i kylskåpet.

Om kylskåpet saknar automatisk avfrostning frostar du av frysen minst en gång om året. Det ger både bättre prestanda och mindre energiförbrukning. Låt isen tina av sig själv, använd inte våld eller vassa föremål för att ta bort isen det kan skada frysen. Ha koll så att smältvatten inte rinner ut på golvet och orsakar en vattenskada.

Skåp och luckor

Luckor och skåp torkas av med en ren mikrofiberduk, hårt vriden i ljummet vatten. Eftertorka med torr och mjuk bomullstrasa. 

Spis

Rengör spisen regelbundet. Mat som fått gro in är svår att få bort.

Om du har glashäll, använd ett särskilt rengöringsmedel för glashällar. Använd en skrapa för spishäll vid behov. Eftertorka med en mjuk och ren fuktad trasa.

Spisfläkten

Tvätta spisfläkten och diska fettfiltret minst två gånger om året (eller oftare vid behov).

Under fettfiltret finns en frånluft­sventil som du kan ta loss och rengöra på samma gång.

Kolfilter till fläkt ska bytas två gånger per år av dig som är hyresgäst.

Ugn

En lätt nedsmutsad ugn rengör du med varmt vatten och diskmedel eller med ättiksvatten. Ugnsrengöring får endast användas på de emaljerade ytorna inuti ugnen. Var noga med att få bort allt rengöringsmedel innan du använder ugnen igen. 

Om lampan i ugnen behöver bytas ansvarar du som hyresgäst för att det görs.

BADRUM OCH TVÄTT

Duschdörrar

Duschdörrarna håller du enkelt rena och fräscha genom att skrapa av ytan med en gummiskrapa varje gång duschen används. Vid rengöring torkas glasdörrarna av med en mjuk trasa fuktad med vatten och allrengöringsmedel.

Kakelplattor

Med jämna mellanrum behöver kakelplattorna i badrummet rengöras. Torka av dem med vatten och allrengöringsmedel. Har det bildats kalkavlagringar kan även ett medelstarkt rengöringsmedel behövas. Tänk på att börja med vatten på fogarna så att de inte förstörs av medlet. Efter behandlingen behöver ytorna sköljas av med rent vatten.

Tvättmaskin och torktumlare

Tänk på att:

 • Alltid vara hemma när du kör tvättmaskin/torktumlare om läckage skulle uppstå. 
 • Inte överdosera tvättmedlet.
 • Rengör filter och kondensor vid behov.

Vill du installera en tvättmaskin eller torktumlare?

Du som hyr en bostad av Balder får ej på egen hand installera en tvättmaskin eller torktumlare - kontakta alltid ditt lokala förvaltningskontor för att stämma av vad som är möjligt i just din lägenhet.

VÄGGAR OCH TAK

Vi målar och tapetserar i lägenheterna med skäliga tidsmellanrum, men det hindrar inte att du själv, på egen bekostnad, målar eller tapetserar dina väggar. Stäm alltid av med oss innan du utför något arbete genom att kontakta kundservice eller ditt lokala förvaltningskontor. Tänk på att allt renoveringsarbete ska vara fackmannamässigt utfört. Du kan behöva återställa lägenheten, eller bli ersättningsskyldig för slarv, olämpligt material eller extrem färgsättning, när du flyttar ut.

Brandvarnare

Brandvarnare är ett viktigt skydd i varje hem. Om du sover medan en brand bryter ut ger brandvarnaren dig 2–3 minuter extra tid att ta dig ut ur den brinnande bostaden.

Brandvarnare ska finnas mitt i taket i varje rum (förutom i köket och badrummet). Det räcker med en brandvarnare per 60 kvadratmeter. Om det finns mer än en våning i ditt hem, ska det finnas minst en brand­varnare på varje våningsplan.

Vi på Balder ansvarar för att det finns brandvarnare i din lägenhet när du flyttar in, men det är ditt ansvar som hyresgäst att byta batteri och se till så att den fungerar. Testa brandvarnaren regelbundet och byt batterier vid behov. Låt detta bli en rutin när du städar.

I vissa lägenheter sitter en brandvarnare med inbyggda batterier som du inte kan byta själv. Om du har en sådan brandvarnare, vänligen gör en felanmälan så kommer din fastighetsskötare att hjälpa dig med batteribytet.

Saknar du en brandvarnare är du välkommen att kontakta kundservice

Borrning

Det är inte tillåtet att spika/skruva/borra närmare än 15 cm till uttag och strömbrytare då det är stor risk att träffa en kabel i väggen. Detsamma gäller i en rak, vertikal linje över och under alla uttag och strömbrytare.

Borra aldrig i badrumsväggen eller i väggen bredvid badrummet.

Kakel

Kakelklädda väggar i våtutrymmen rengör du med vatten, borste och skursvamp.

Målade väggar

Vid rengöring av målade väggar behöver du vara mycket försiktig för att inte förstöra ytan eller ändra dess karaktär. Ju mattare den målade väggen är desto känsligare är den. Använd ett milt rengörings­medel och lätt fuktad trasa.

Fläckar behöver tas bort omgående med hjälp av en svamp fuktad med vatten och lite milt rengöringsmedel. Därefter behöver ytan baddas med rent vatten och sedan torkas av. Använd gärna radergummi försiktigt för att ta bort repor eller märken på lister och dörrposter. 

Tapeter av papper

Papperstapeter tål bara ytterst lätt avtorkning med lätt fuktad trasa. Vinyltapeter kan du torka av med fuktig trasa eller en mjuk borste.

GOLV

 • Tänk på att skydda golven, oavsett typ, genom att använda möbeltassar på alla möbler. Under kontorsstolen är det smart att lägga en plastmatta för att skydda golvet
 • När du ska flytta in eller ut, eller möblera om, rekommenderar vi att du lägger en matta eller filt under möbeln för att förhindra repor i golvet. 
   
Laminat- och parkettgolv

Rengör laminat- eller parkettgolv med dammsugaren och en lätt fuktad mopp. Om du vill våttorka ett smutsigt laminat- eller parkettgolv ska du endast använda mycket lite vatten. Använder du för mycket vatten kan golvet resa sig och få bestående skador, vilka du kan behöva ersätta när du flyttar ut ur lägenheten. Tänk också på att moppa försiktigt – ytan på laminat- eller parkettgolv skadas lätt av sträva städredskap.

Trägolv

 • Trägolov städas med dammsugare och torkas med trasa eller golvmopp vriden i ljummet vatten och allrengöringsmedel. Det är också viktigt att du, så fort som möjligt, tar bort smuts som kan repa golvets yta (exempelvis grus, glas eller sand).
 • Trägolv krymper om inomhusluften är för torr. Då kan det uppstå sprickor mellan brädorna. Vi rekommenderar och eftersträvar därför en jämn temperatur i lägenheten runt 20 grader.

Plastgolv

Plastgolv består vanligen av töjbar vinyl och för sådana golv räcker det med veckostädning genom dammsugning och torrmoppning. Vid behov torkas golvet av med fuktig trasa/mopp och milt diskmedel.

BALKONG, TERRASS OCH UTEPLATS

 • Tänk på att inte ha dörren öppen om det blåser kraftigt. Det kan skada både dörren och låsanordningen på dörren.
 • När du städar eller vattnar blommor på din balkong, använd så lite vatten som möjligt för att inte störa grannarna under.
 • Om du har en inglasad balkong, håll glaspartierna stängda under vintern för att undvika att det regnar och snöar in.
   
Vindskydd

Ja, du får sätta upp ett vindskydd så länge du inte fäster det i fasaden på något sätt. Vindskyddet ska placeras på insidan av räcket/staketet

Getingar och andra skadedjur

Om du har problem med getingar eller andra skadedjur ska du göra en felanmälan om skadedjur via vår kundportal Mitt Balder. Då kommer ärendet direkt till Anticimex.

Grillning

Det är inte tillåtet att grilla på balkong eller uteplats. För brandsäkerhets skull, och med hänsyn till dina grannar, är det endast tillåtet att grilla på den gemensamma grillplatsen på gården, om sådan finns.