VATTEN OCH AVLOPP

Tänk på vad du spolar ner i avloppet. Det är förbjudet att slänga följande i toalett eller avlopp:

 • Tops och bomullsprodukter.
 • Kattsand och annat avfall.
 • Färg, olja och kemiska ämnen. Förutom att belasta miljön kan det även skada avloppsrören.
 • Stek- och frityrfett. Fett och matrester av olika slag kan snabbt täppa till vattenlås och avlopp och orsaka stor skada.

Tips!

Genom små enkla förändringar i vardagen kan du spara energi och vatten i din bostad. Tillsammans kan vi bidra till en mer hållbar vardag.

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

Det luktar illa i badrummet eller i köket – vad ska jag göra?

Om avloppen inte används under en tid (till exempel när du är bortrest) kan vattnet avdunsta från vattenlåsen och innebära att lukt kommer in i bostaden. Vattenlåset håller avloppslukt borta från bostaden. Spola vatten så återgår vattenlåset till sin funktion. Om lukten kvarstår, testa att rengöra vattenlåset eller golvbrunnen. 

Hur rengör jag vattenlåset?

Om avloppet i diskho eller handfat inte fungerar som det ska kan vattenlåset behöva rengöras. Vattenlåset är placerat under diskbänken eller handfatet, där röret böjer sig. Att rengöra vattenlåset är inte svårt.

Gör så här:

 1. Placera en hink under handfatet för att samla upp vatten som är kvar i rören.
 2. Skruva loss delarna – det är enkelt att göra utan att använda verktyg.
 3. Ta på dig gummihandskar om du vill. Rengör vattenlåsets olika delar med vatten och rengöringsmedel. Skrubba med en borste, skölj av med vatten.
 4. Skruva tillbaka alla delar. Var noggrann så du inte skruvar snett – om delarna inte sitter ihop på ett korrekt sätt kan det blir läckare och vattenskador.
 5. Undvik framtida läckage genom att se till så att gummipackningarna sitter där de ska.
 6. Skölj igenom systemet med vatten för att kontrollera så att det inte läcker.
 7. Klart!

Hur rengör jag golvbrunnen?

Genom att rengöra golvbrunnen regelbundet, gärna en gång i månaden, minimerar du risken för både dålig lukt och stopp i handfatets och duschens avlopp. Att rengöra golvbrunnen är inte svårt.

Gör så här:

 1. Ta bort brunnslocket/gallret. Det kan vara fäst med skruvar som måste skruvas loss.
 2. Ta på dig gummihandskar om du vill. Rensa locket från hårstrån och smuts. Släng detta i papperskorgen – inte i toaletten.
 3. Rengör brunnen med vatten, rengöringsmedel och en borste. Det är viktigt att du rengör så långt ner i avloppet som du kommer åt. Spola med duschen.
 4. Innan du sätter tillbaka brunnslocket/gallret kan du sätta in ett speciellt filter som samlar upp hårstrån så det blir lättare att städa nästa gång.
 5. Klart! Om det trots rengöringen är fortsatt stopp i golvbrunnen – gör en felanmälan.

Ska jag använda kemisk avloppsrengörare om jag har problem med avloppet?

Nej – sådana starka medel kan skada rören.